Клавирен концерт на младия пианист Георги Василев.

Клавирен рецитал на младия пианист Георги Василев

Младият пианист Георги Василев гостува във Велинград със своя солов концерт с произведения на големия композитор Фридерик Шопен.

Клавирен концерт на младия пианист Георги Василев.
КОГА

17 юли 2023 г., понеделник, от 18 ч.;

КЪДЕ

НЧ „Отец Паисий – 1893“, кв. Лъджене, гр. Велинград;

БИЛЕТИ

вход свободен;

Гостува ни младият пианист Георги Василев, който ще плени публиката по време на концерта си с вълнуващо соло изпълнение с произведения на известния пианист и поет на пианото Фредерик Шопен. Освен това той ще покаже по-малко известни произведения от значими артисти-пианисти, включително такива, които не са слушани досега в България. Програмата ще включва и произведения от полски композитори, които са били силно вдъхновени от Шопен, като художници, преподаватели и студенти, свързани с него.

За Георги Василев

Пианистът Георги Василев е роден през 2000 г. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на Дарина Кантарджиева.

В годините 2017 – 2019 работи и с известния пианист Людмил Ангелов в Нов български университет. През 2022 г. завършва бакалавърска степен с отличие в Музикалната академия „Феликс Нововиейски“ в Бидгошч, Полша в класа по пиано на проф. Катажина Попова-Зидрон (двукратен председател на журито на Международния конкурс „Фридерик Шопен“ във Варшава). В момента продължава образованието си в Бидгошч като студент на знаменития полски пианист Павел Вакареци.

Георги Василев е бил полуфиналист на 12-ия международен конкурс за пиано „Падеревски“ в Бидгошч, както и носител на наградата за най-добро изпълнение на произведение на И. Я. Падеревски. През 2022 г. получава почетен медал на 67-ия международен конкурс „Мария Каналс“ в Барселона. Носител на награди от различни български конкурси като „Панчо Владигеров“ и „Млади виртуози“. Свирил е многократно в България, Полша, Италия, Испания и Германия.

Като често изявяващ се солист на различни оркестри в България и чужбина (сред които Поморската филхармония, оркестър на Класик ФМ, симфоничен оркестър „Пазарджик“), той е имал възможността да работи с диригенти като Павел Капула, Григор Паликаров, Станислав Ушев, Овидиу Балан и др. Участва в множество курсове по пиано, водени от известни педагози и изпълнители като Дмитрий Башкиров, Кевин Кенер, Наум Груберт, Джузепе Гуарера, Алексис Головин, Ян Бартош и Божидар Ноев.

Бил е многократен стипендиант на Министерството на културата, фондация „Комунитас“ и фондация „Кирил и Методий“ (стипендия „Лидия Кутева“, финансирана от проф. Павлина Доковска), както и на фонда на Йордан Камджалов. Георги Василев е и трикратен получател на ректорската стипендия на Музикалната академия в Бидгошч.

Използвана е информация от уеб сайта на НЧ „Отец Паисий – 1893“.

No Comments

Post A Comment