Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура

изложба

Изложба „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“

42 табла с 23 от най-впечатляващите сакрални обекти

КОГА

от 4 юли до 30 септември 2022 г., от 10 до 17:30 ч., почивен ден – неделя;

КЪДЕ

Художествена галерия „Цвета Шуманова“, гр. Велинград, кв. Лъджене, ул. Васил Априлов 7;

Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол“ към Българска академия на науките (БАН) с подкрепата на проект ИНФРАМАТ и със съдействието на Националния археологически институт с музей към БАН, Регионален исторически музей в София, Регионален археологически музей в Пловдив и Министерство на културата гостува по покана на Исторически музей-Велинград с изложбата „Царският цвят цинобър в тракийската и римската култура по българските земи“ от 4 юли до 30 септември 2022 г. в Художествена галерия „Цвета Шуманова“, гр. Велинград.

На територията на България са изследвани множество сакрални обекти, в които има цветова украса. На много малко от тях са проучени използваните пигменти. Те се вписват изцяло в Средиземноморската традиция за декорация на монументални градежи. Цветът Цинобър е изключително ценен и е натоварен с определено значение и функции. Самите му качества са ги предопределили.

Изложбата от 42 табла представя 23 от най-впечатляващите сакрални обекти на тракийската и римската култура по българските земи, в които е документирано използването на цинобър.

Споделете с приятел:

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.