Изложбата „Скици 2022“ гостува във Велинград

Изложбата „Скици 2022“ гостува във Велинград с 27 абстрактни творби на художници от Република северна Македония. Изложбата е поместена в Художествена галерия „Цвета Шуманова“.

Изложбата "Скици 2022" гостува във Велинград
КОГА

Откриване на 14 юли 2023 от 17:30 часа. Експозицията ще остане отворена за посещение.

КЪДЕ

Художествена галерия "Цвета Шуманова", гр. Велинград, кв. Лъджене, ул. Васил Априлов 7;

За изложбата

В дните на 50-то издание на Велинградските празници на културата 2023, Община Велинград и Художествена галерия „Цвета Шуманова” са домакини на изложба „Скици 2022” с творби на художници от Република Северна Македония.

Изложбата е проект на НУ-Център за култура „Трайко Прокопиев“ – Куманово. Осъществена е с подкрепата на Министерство на културата на Република Северна Македония в осмото издание на бианалната изложба на рисунки „Скици 2022” в гр. Куманово. Изложбата „Скици“ красноречиво представя непрекъснато усилие за реализиране на идеята – рисунката като художествена дисциплина да продължи да се актуализира и популяризира пред по-широката публика и художествената критика.

Творбите

Възможността за включване на няколко категории изявени художници (художници, графици, скулптори), както и свободата в избора на техника и предмет, предлагат разнообразие от изобретателни решения за рисуване. Те са базирани преди всичко на индивидуалния афинитет и изразни възможности на всеки един от тях.

Рисунките са представени като първоначална идея за реализиране на последващи визуални решения, но някои от тях са замислени като цялостни автономни завършени произведения на изкуството, способни да съществуват самостоятелно в пространството.

Личният творчески печат на 14-те автори от няколко поколения, както и специфичното отношение към рисунката, са основната характеристика на тази колекция от двадесет и седем рисунки в различни формати. Това, което ги свързва, е стремежът към творческата изява и свободата, която рисуването предоставя, както и специфичната визуална естетика, създавана моментално и веднага.

Организаторите на събитието се надяват, че тези характеристики на изложбата „Скици 2022“ ще бъдат разпознати от по-широката публика, а това е възможност рисунката да получи заслужено място на арт сцената не само в Република Северна Македония, а и в България.

За художниците в изложбата „Скици 2022“ 

В изложбата участват изявените академични художници: Зоран Якимовски, Мухамедали Алили, Стефан Якимовски, Ханифе Ислами, Деян Арсовски – Бабата, Зоран Арсовски – Бабата, Милена Арсовска, Симона Якимовска, Александър Стефановски, Ана Йовановска, Валентина Илиевска, Стефан Анчевски, Мария Величковска и Симона Димкович.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.