Изложба на Салвадор Дали

изложба

Изложба на 100 оригинални ксилографии на Салвадор Дали

Изложба "Божествена комедия" на Салвадор Дали
КОГА

от 7 декември до 31 март 2023 г., от 10 до 17 ч., почивен ден – неделя;

КЪДЕ

Художествена галерия "Цвета Шуманова", гр. Велинград, кв. Лъджене, ул. Васил Априлов 7;

БИЛЕТИ

възрастни – 12 лв., учащи се и пенсионери – 8 лв., ученически групи – 4 лв.; За информация и резервации–тел.: 0879 50 60 17.

От 7-ми декември в Художествена галерия „Цвета Шуманова“ може да се насладите на изложба на Салвадор Дали – испански художник сюрреалист.

Цикълът „Божествена комедия“ е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България.

След успеха в Латвия, Полша, Словакия и България изложбата „Божествена комедия” с оригинални творби на Салвадор Дали може да бъде посетена и във Велинград.

Организатор на изложбата е Исторически музей – Велинград в партньорство с Art Expo SIA.

Изложбата ще бъде експонирана от 07.12.2022 г. до 31.03.2023 г. и включва 100 оригинални произведения на гениалния художник Салвадор Дали.

Ще се насладите на 100 оригинални ксилографии, направени от Салвадор Дали, собственост на филмовата звезда Марина Влади и Владимир Висоцки.

През 1950 г. по поръчка на Libreria dello Stato в Рим Салвадор Дали се заема да нарисува 100 акварела, илюстриращи 100 стиха от „Божествена комедия” на Данте. През 1951 г. част от акварелите са изложени в Рим.

Докато работата на Майстора продължава, италианското правителство решава, че Данте трябва да бъде илюстриран от италиански художник. Договорът между Libreria dello Stato и Салвадор Дали е анулиран и художникът си възвръща собствеността.

По собствена инициатива Салвадор Дали решава да завърши целия цикъл. Работата продължава от 1950 до 1959 г. През юли 1959 г. Les Heures Claires купува всички авторски права.

Цикълът „Божествена комедия“е внимателно гравиран и отпечатан под ръководството на Жан Естрад. Тази работа се счита за една от най-значимите на 20 век. Изборът на цветовете, гравирането на 3500 дървени плочи, необходими за създаването на 100 ксилографии, отнема четири години непрекъсната работа на група от най-добрите специалисти под ръководството на Салвадор Дали (април 1959 г. – ноември 1963 г.).

Изложените творби демонстрират творческата страна на Дали, невероятното му въображение и живопис, която илюстрира преди всичко теории и идеи, представя неговото светоусещане.

За Салвадор Дали

Преминал в ранния си период през опита на повечето модерни течения на времето, между които най-съществена за него е може би италианската метафизична живопис, той намира себе си като художник в кръга на парижките сюрреалисти, оглавявани от писателя Андре Бретон, автор на двата сюрреалистични манифеста. Както е известно, това течение, родено през 20-те години на века от нихилистичната игра на дадаизма, разпространено първоначално в литературата, по-късно и в изобразителното изкуство, основава своята философия за творческия акт върху автоматизма, подсъзнателното и съня.

[INSERT_ELEMENTOR id="2201"]
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.