Джаз фестивал „Jazz Велинград“

фестивал

Джаз фестивал "Jazz Велинград"

Фестивал за култура в образованието, връзка между поколенията и развитие на младите таланти.

КОГА

15 и 16 юли 2022; от 16:00 ч. на 15.07  до 22:00 ч. на 16.07.2022 

КЪДЕ

площад „Николай Гяуров“, гр. Велинград;

Високостойностни музикални проекти с ярки образци от българската музикална традиция представя в първото си издание „Jazz Велинград“ – Фестивал за култура в образованието, връзка между поколенията и развитие на младите таланти. Акценти са премиерата на новата концертна програма на легендата на българската джаз и поп музика Мими Николова, среща разговор на обществеността с нея, „Открит урок по музика“, който ще се предава и онлайн, работилница за съвместни изпълнения на млади музиканти от Велинград и артисти от националната джаз сцена – синтез на музика, танц и изобразително изкуство, концерт „Онзи вятър от първата среща“ на Джаз бенд „Йосиф Цанков“. Шестте събития ще дадат възможност на учениците да опознаят света на музиката, да се докоснат до българското и световното наследство, да се срещнат на живо с артистите, които го създават, да творят с тях и да се вдъхновят във връзка между поколенията. Жителите и гостите на Велинград ще чуят музикални програми от най-високо качество и ще станат свидетели на творческия процес. Всички прояви ще са при открити врати и свободен вход на 15 и 16 юли на различни локации във Велинград. Фестивалът се провежда от Община Велинград с инициативата и медийното партньорство на Jazz FM.

В първото събитие от „Jazz Велинград“ легендарната джаз и поп вокалистка Мими Николова ще се срещне с обществеността на 15 юли в 16 ч. в Градската художествена галерия. Тя ще разкаже за своя живот с музиката, за хитовете и успехите, за израстването и сбъдването на мечтите. Със специален поздрав към нея ще се обърнат децата от ДЮВИШ „Звънче“ при ЦПЛР – ОДК – Велинград, които ще чуят напътствени думи от бележитата изпълнителка. Вечерта те ще поднесат свои изпълнения от 19:30 ч. на сцената в центъра на Велинград.

Първият основен концерт от фестивала е премиера на новия проект на Мими Николова „Непреходните песни – претворени“. Със съдействието на Jazz FM тя подготви програма с вечните си хитове, сред които „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Малката креолка“, „Мостчето на влюбените“, „Двата бряга“, „Недей ми казва тази вечер сбогом“ и др., като добави и любимата на поколения българи „Приказка“, както и четири джаз стандарта. На сцената за първи път тя ще ги представи с автора на аранжиментите Самуел Ефтимов – пиано, Владислав Мирчев – контрабас, и Стоян Янкулов – Стунджи – барабани. Концертът е на 15 юли от 20 ч. на пл. „Николай Гяуров“ и в него специално участие ще вземе тромбонистът Велислав Стоянов.

Вторият фестивален ден ще започне с „Открит урок по музика“, който ще се проведе на 16 юли от 16 ч. в ЦПЛР – ОДК. Участниците във вечерния концерт Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, и Мартин Ташев – тромпет, ще представят пред децата и гостите на събитието темата за духовите инструменти и използването им в различни жанрове. Разказът ще е придружен от музикални демонстрации. Урокът ще се предава на живо на Фейсбук страницата на Jazz FM, ще бъде записан и впоследствие излъчен в ефира на радиото, както и публикуван в неговия Ютюб канал. Тримата събеседници в разговор с програмния директор на Jazz FM Светослав Николов ще разкажат също за своя път към големите сцени, за развитието на таланта и усъвършенстването на уменията.

От 16:30 ч. до 18 ч. Велислав Стоянов, Димитър Льолев и Мартин Ташев ще подготвят в работилница съвместни изпълнения с Младежка музикална формация при ЦПЛР – ОДК – Велинград, на която Велислав Стоянов е диригент. Работещите към школата ДЮВИШ „Звънче“ ще се включи с вокални изпълнения, КСТ „Импулс – Велинград 2002“ ще подготви танци, а Школата по рисуване – художествени творби. Създадените по време на работилницата произведения ще бъдат представени в изложба и концерт на сцената на пл. „Николай Гяуров“ от 19:30 ч.

В 20 ч. там ще започне концертът „Онзи вятър от първата среща“ на Джаз бенд „Йосиф Цанков“ с участието на Велислав Стоянов – тромбон, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Милен Кукошаров – пиано, Даниеле Феббо – контрабас, Борислав Петров – барабани. В програмата ще бъдат представени сътворени от Йосиф Цанков бисери от музикалната история на България: „Керванът“, „Недей тъгува“, „Песен моя, обич моя“, „Повей, ветре“, „Пеят 100 китари“.

Тук ще откриете събитието във Фейсбук.

Споделете с приятел:

Използван е материал от уеб сайта на JazzFM radio.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.