12-ти Фестивал „Пролетно хоро“ 2023

фестивал

Най-мащабното културно събитие на територията на гр. Велинград

12-ти Национален фестивал "Пролетно хоро" Велинград 2023
КОГА

25 март 2023 г., откриване от 10 ч.; парад дефиле от 15:30 ч.; хора на открито от 16 ч.;

КЪДЕ

гр. Велинград: ВелиЛенд (10 ч.), ЖП гара (15:30 ч.), пл. Николай Гяуров (16 ч.);

Когато под най-голямото цирково шапито в България се срещнат стотици любители на българските хора, какво ли може да се случи…?! Една магия!

Заповядайте на 12-ти Национален фестивал за любители на български хора „Пролетно хоро “ – Велинград 2023.

Бъдете част от това незабравимо събитие, което ще заплени за пореден път сърцето на всеки любител на народните танци и българския фолклор.

Откриването на фестивала ще се състои от 10 часа под най-голямото цирково шапито в България, което е част от атракционите на Парк за забавления „ВелиЛенд“.

Фестивалът ще продължи с парад-дефиле с български народни носии от 15:30 часа, стартиращ от ЖП гара Велинград и завършващ на централния площад „Николай Гяуров“, където от 16 часа ще се завие традиционното пролетно хоро, в което всеки желаещ може да вземе участие.

За 12-та поредна година Фестивал "Пролетно хоро"

За първи път фестивалът „Пролетно хоро“ се провежда през 2012 г.

През 2016 година „Пролетно хоро“ получава номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди за туризъм. През 2016 и 2017 година фестивалът се презентира от Община Велинград на международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”.

В последните три издания броят на участниците и гостите е между 1400 и 1900 души.

Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел – да популяризира българския песенен и танцов фолклор. „Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата му предлагат различно изживяване и емоция за участниците и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора, любов към българските традиции, национална гордост и самочувствие.

Първа част – индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена.

Втора част – фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песни се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора се обединяват и събират под звуците на българска народна музика, хоро и национален флаг.

Трета чат на фестивала се провежда на открито, на открита сцена и с фолклорен оркестър на живо.

[INSERT_ELEMENTOR id="2201"]
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.