Козият рог

театър

Гостува Драматичен театър–Ловеч.

КОГА

19 януари 2023 г., 19:00 ч.;

КЪДЕ

Читалище "Васил Левски–1904", гр. Велинград, кв. Каменица;

БИЛЕТИ

12 и 15 лв.; Билети могат да се закупят на касата на читалището. За резервация и въпроси: 0359/51641, 0359/51631 и 0889447834.

„Козият рог“ е едно от най-важните произведения от българското кино и това е неговата първа сценична реализация. Разказът се връща към българската история в периода на турското робство, трудни времена, в които народът живее в страх, несигурност, недоимък и най-вече е жертва на своеволията на робовладетелите.

В историята силно въздействат образите на суровия Караиван, който превръща дъщеря си Мария в инструмент на отмъщение поради погубената семейна чест от турците. Отгледана като момче, в усамотение и тайна, Мария е способна да убива враговете, които са изнасили и сложили край на живота на невинната ѝ майка. Козият рог е нейното оръжие, с което всява страх и ужас в сърцата на турците.

В тази жестока история основният мотив, който води действието, е жаждата за отмъщение. Природата на Мария обаче е различна. Макар и в плановете на нейния баща Караиван за нея да е забранено да има своя собствен живот като жена, тя се опитва да сложи началото на една любов, която се оказва фатална. Козият рог убива нейния любим от ръката на баща ѝ. След смъртта на майка ѝ, след изпълненото отмъщение, с тази последна смърт се разкрива истинският образ на Караиван, който все още не може да преживее страховитата съдба на Караиваница.

Ролята на Караиван е поверена на известния театрален и филмов актьор Филип Аврамов, а на Караиваница и Мария на Янислава Линкова. Със средствата на театъра безсмъртната творба на Хайтов оживява за първи път на българска сцена, пренасяйки паметта за миналото на българския народ в една незабравима история за несправедливост и отмъщение, любов и загуба, чест и възмездие.

„Козият рог“ – гостува драматичен театър – Ловеч.
Пиеса по едноименния разказ и филмов сценарий на Николай Хайтов.
Сценична версия и режисура — Кристиана Бояджиева;
Сценография и костюми — Кирил Наумов;
Композитор — Мартин Костакиев;
Участват: Филип Аврамов, Янислава Линкова, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Явор Костов-Яша, Марина Георгиева/Аделина Петрова, Вася Стойкова, Ана-Мария Пламенова, Тодор Лазаров, Марина Георгиева, Силвия Чобанова.

[INSERT_ELEMENTOR id="2201"]
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.