„Търновската царица“ по Емилиян Станев

След дълго студентсво в Париж вече дипломираният д-р Старирадев се завръща в родния си град Търново. Разкъсан между европейската изтънченост и ориенталската провинциалност, той с несгода приема новия обрат в живота си.

КОГА

14 юни 2023 г., 19:00 ч.;

КЪДЕ

Читалище „Отец Паисий – 1893“, гр. Велинград, кв. Лъджене;

БИЛЕТИ

Билети могат да се закупят на касата на читалището и в библиотеката. За повече информация: 0359/ 5 24 10, 0888/ 19 49 55, 0889 46 36 15, 0898 / 293 951

Един млад и елегантен мъж се връща от чужбина в родния си град.

„За тоя чорбаджийски син, отписан от паметта на търновци, се мълвеше, че изхарчил торби жълтици в парижките кафе-шантани и от него не бивало да се очаква нищо“.

Емилиян Станев отново звучи изключително съвременно, дори че дарбата му е пророческа. След „Крадецът на праскови“ и „Антихрист“, той отново ни поднася болезнено актуален проблем – „чужденецът“ в собствената му страна.

„Отъркал се в лустрото“ на Запада, героят на Емилиян Станев трудно понася „ориенталската леност и мърлявост“. С това като че ли оправдава своята себичност и надменност.

„Цивилизована“ Франция му е създала определени навици в любовта, които той не иска да наруши. Бавно, но сигурно превръща жената, която го обича и е готова да му бъде прислужница в дома, помощница в работата, любовница в кревата, майка на неговите деца – в проститутка, служителка в публичния дом „Двата гълъба“.

Сякаш, за да се защити от нейната безрезервна любов, той се заиграва с богаташката щерка и негова пациентка. Така се сблъскват два морала, два свята.

Сблъскват се представите за любов в цивилизования свят и простата народна етика, говореща с езика на природата. Природата, която е над всички нас.

Драматизация и режисура: Бойко Илиев
Костюми: Жанет Иванова
Сценография: Теодор Даскалов
Участват: Елена Петрова, Мариела Топалова, Марияна Бранкованова, Таня Карбова, Цветана Благоева, Веселин Борисов, Евгени Стефанов, Николай Сяров

Продължителността на постановката е 2 часа.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.